Жив свидетел на бомбардировката над  Дрезден през 1945г. (взела над

...
Жив свидетел на бомбардировката над  Дрезден през 1945г. (взела над
Коментари Харесай

Много е важно какъв шеф ще си избереш, чии мечти ще превръщаш в действителност ~ КЪРТ ВОНЕГЪТ

Жив очевидец на бомбардировката над  Дрезден през 1945г. (взела над 60 000 човешки жертви), където е и военнопленник, Вонегът става безжалостен съперник на всякакво принуждение и посредством творчеството си, употребявайки разнообразни похвати, разобличава ужасите и парадоксите на войната. Болката от претърпяното се усеща в саркастичния му изказ, езикът му е занимателен и неклиширан, спечелвайки си определението „ вонегътизъм “. Основни тематики са нехуманността на технократското общество, самотата, общественото неравноправие и дискриминирането, отчуждението, екологичните произшествия. Отчаянието му от човешката природа ясно проличава, само че над всичко постоянно остава непоколебимата религия в добротата...

Струва ми се, че вие, психиатрите, ще би трябвало да измислите доста чудесни нови неистини, другояче на хората просто няма да им се желае повече да живеят.

Любовта е там, където я срещнеш. Глупаво е да я търсиш, мисля даже, че доста постоянно е ужасна. Бих желал хората, за които условно се допуска, че се обичат, да си напомнят следните думи, когато се счепкат: " Моля, по-малко обич и повече положително отношение ".

Ако самоуважението си счупи крайник, кракът не може в никакъв случай да оздравее. Собственикът му би трябвало да го простреля.

Никога не бих си разрешил да бъда занимателен за сметка на някой различен, като го накарам да се усеща като нещо, което е домъкнала котката.

Аз съм в положение да прогласявам живи хора за светци надалеч по-лесно и по-бързо от Римокатолическата черква, просто тъй като не са ми нужни тези най-малко три чудеса. За мен е задоволително съществуването на две условия. Първо: претендентът за светец да третира с еднообразно почитание всички раси и съсловия в човешкото общество; и второ: да не го прави за пари.

Най-лошото, което въобще може да се случи на някого, е никой да не го употребява за нищо.

Животът е толкоз тежък, че множеството хора губят борбата с него или се усещат губещи. Затова най-важното умеене за всеки от нас е да резервира най-малко дребна част от достолепието си и да признае, че е изгубил.

В речите си споделям, че една от правдоподобните задачи на хората на изкуството е да карат останалите да правят оценка най-малко малко обстоятелството, че са живи...

Когато поради нас издъхне и последната жива гад, какъв брой поетично ще бъде, в случай че Земята успее да каже с глас, дохвърчал може би от дъното на Големия Каньон: “Свърши се. ” На хората не им харесваше тук.

Ето го краят на всички положителни вести за каквото и да било. Имунната система на нашата планета се пробва да се отърве от хората.

Зрелост, това е способността да осъзнаваш лимита на своите благоприятни условия.

Не би трябвало непремено да сте вманиачен, с цел да работите при нас, само че въпреки всичко оказва помощ.

Тези, които имат вяра в телекинезата, да вдигнат ръката ми.

Тя нямаше нищо срещу, че е грозна. Беше забелязала, че спокойствието и усамотението на красивите хора, постоянно бива нарушавано от буйни непознати.

Крайно време е да благодарим на Бога, че се намираме в страна, където даже бедните страдат от наднормено тегло.

… стигнах до едно много жестоко и систематизирано предписание, нещо като общ закон: в случай че човек не страда от меланхолия, той в никакъв случай не може да бъде добър публицист.

Не си губете времето в злоба. Понякога ще бъдете в предна позиция, от време на време ще изоставате. Надбягването е дълго и в последна сметка е със самите вас.

Големият проблем с тъпите копелета е в това, че са прекомерно тъпи, с цел да могат да повярват, че съществува опция да си интелигентен.

Едно от дребното хубави неща на модерните времена е следното: в случай че умреш по ужасяващ метод по малкия екран, няма да си починал на вятъра. Ще си ни забавлявал.

Зигмунд Фройд споделя, че не знае какво желаят дамите. Аз знам. Искат доста хора, с които да си приказват.

Нищо не може да погуби една обич по-успешно от откритието, че до неотдавна допустимото ти държание към този момент се е трансформирало в неуместно и смешно.

Има ли нещо по-многообразно от прелюбодеянието? Не, най-малко на този свят.

Животът може да бъде напълно лек и приятен; задоволително е да намериш нужното наслаждение в десетина неща, които да се повтарят безконечно.

Историята е поредност от изненади. Тя може единствено да ни приготви да не бъдем изненадвани още веднъж и още веднъж.

Хората те правят оценка най-пълно, когато ти положат цветя на гроба.

Друг минус на човешкия темперамент е това, че всеки желае да строи, а никой не желае да се занимава с поддръжка.

Попитах я един път дали е търсела разтуха в религията, до момента в който е била в лагера.
– Не ж отвърна тя. – Знаех, че господ не доближава такова място. Знаеха го и нацистите. Това ги правеше безпределно нагли и безскрупулни. В това беше силата им. Разбираха бога по-добре от другите. Знаеха по какъв начин да го държат далеко.

Тя беше уверена, и съгласно мен с цялостно право, че всички човешки същества са неприятни по природа — мъчителите, жертвите и равнодушните наблюдаващи. Те могат единствено да основават безсмислени нещастия, сподели ми тя, тъй като не им доближава просветеност да осъществят положителното, което желаят да извършат.

Трябва да посочи, че рядко съм срещал германец, който да се натъжи от разрушената си татковина. Той ще ви приказва непроменяемо за балистиката, предизвикала разрушението.

Днес, когато това заболяване - етническото пречистване - е приключен факт, единственото, което положителните хора могат да създадат, е да се притекат на помощ на оживелите. И да бдят да не би отнякъде да се появят християни!

Така изцяло се бе предал на утешението, което предлага религията, че бе станал глупак.

Щом някоя страна загуби свободата си, Съединените щати незабавно ще довтасат да й я възвърнат.

Хората ме питат какво мисля за обединяването на Германия. Отговарям по този начин: това, което харесваме в немската просвета, е основано от доста немски страни. А това, което имаме всички учредения да ненавиждаме, се е родило в една-единствена Германия…

Какво може да ни избави? Божествената интервенция — сигурно. Сега е моментът да се молим за нея. Да се молим да бъдем избавени от своята досетливост. Както динозаврите позитивно са се молили да бъдат избавени от своята солидност.

Какви други ориси, по-лоши от гибелта бих могъл да посоча? Може би живот без нефт? В мелодрамите отпреди век постоянно се твърди, че загубата на девствеността преди свещените окови на брака е орис, по-лоша от смъртта… Мисля си, че бих починал по-скоро в името на девствеността, в сравнение с в името на петрола. Струва ми се някак по-литературно…

Един факт си остава неизменен: дамите не са последователи на аморалните технологии в степента, в която ги обожават мъжете. Това явно е резултат от някакви хормонални недъзи. Вероятно затова в демонстрациите против всевъзможни оръжия за заличаване вземат участие доста повече дами, в сравнение с мъже и на всичкото от горната страна, водят и децата си…

Някога, като доста по-млад и по-вярващ мъж, обичах да споделям, че хората, които разчитат на страха, с цел да реализиран каквото желаят, са перверзни, жалки и тъжно самотни. По-късно, когато видях цели армии от такива хора в деяние, си дадох сметка, че аз съм този, който е сам…

Ако Исус беше жив през днешния ден, щяхме да го убием със смъртоносна инжекция. Това назовавам напредък. Ще се наложи по безусловно същата причина, по която е погубен и първия път. Идеите му просто са прекомерно демократични.

Трудно е да предложиш благополучие на нещастните, в случай че това благополучие не е нещо, което се дава без рецепта: храна или заслон, състрадание или свобода…

Каква е визията ми за цялостно благополучие? Да си показва, че нещо някъде желае да съм благополучен тук и в този момент.

Но по една случайност става по този начин, че когато се комбинира с мислите и възприятията на един просветен човек, седнал на елементарен дървен стол, книгата е в положение да провокира у него изключително душевно положение, характеризиращо се с особена (и бих споделил безценна) дълбочина и смисъл… Тази форма на медитация … може би ще се окаже най-ценното богатство на нашата цивилизация. Ето за какво в никакъв случай не би трябвало да се отхвърляме от книгата, в никакъв случай не би трябвало да се предаваме пред разпечатките, които плюе светещата катодна тръба против нас, тъй като те съдържат единствено баналните неща на всекидневието.

Снимки ~ styleinsider.com.ua, thrillist.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР